Suzana Nikolić

Suzana Nikolić


Suzana Nikolić je diplomirala glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U kazalištu, na televiziji, radiju i na filmu profesionalno nastupa od 1986. godine. Članica glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih bila je od 1992. do 2001. godine. Kao glumica, osim u matičnom kazalištu, nastupala je i u Hrvatskom narodnom kazalištu, Dramskom kazalištu Gavella, Teatru &TD, Glumačkoj družini Histrioni te na Dubrovačkim ljetnim igrama. Od 1991. godine radi kao nastavnica vanjska suradnica (asistentica prof. Tonka Lonze) na Akademiji dramske umjetnosti (Odsjek glume, Katedra za scenski govor), gdje je 2001. godine izabrana za docenticu, kolegij Scenski govor, disciplina Gluma. Za redovitu profesoricu u trajnom zvanju na Akademiji dramske umjetnosti izabrana je 2016., kada je ujedno postala i predstojnicom Odsjeka glume.

Za svoj je glumački rad nagrađena Zlatnom Arenom za epizodnu ulogu Višnje u filmu Snježane Tribuson Tri muškarca Melite Žganjer. U akademskoj godini 1998./99. provela je šest mjeseci na stručnom usavršavanju na New York University, Tisch School of the Arts, kao Fulbrightova stipendistica. Michael Chekhov Association MICHA (SAD) dodjeljuje joj naslov Master Teacher of Michael Chekhov Technique. Urednica je hrvatskog izdanja knjige Mihaila Čehova Glumcu o tehnici glume.

Članica je Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske, Hrvatskog društva filmskih djelatnika Michael Chekhov Association (SAD), Alexander Graham Bell Association for the deaf and hard of hearing, Udruge roditelja djece s kohlearnim implantom. Osnivačica je i umjetnička voditeljica Studija dramske umjetnosti ETRA (2000.) i StudioChekhov Croatia (2016.). Jedna je od osnivača Michael Chekhov Europe (MCE) sa sjedištem u Berlinu (2007.).