Umjetnički nastup


Zašto je glumcima nužno profesionalno usavršavanje?

Gluma kao jedna od najkompleksnijih umjetnosti nije isključivo odraz talenta, već prvenstveno uvježbanog glumačkog sklopa koji uključuje emocije, razmišljanje, glumačku volju, intuiciju, inspiraciju te samo fizičko tijelo – cjeline koja predstavlja izvođački instrument. Glumački instrument potrebno je održavati u formi, poput mišića koje redovito treba trenirati jer glumac istovremeno mora raditi s više faktora i u tome biti uspješan – brz i kvalitetan, najčešće u sasvim nekontroliranim uvjetima. Oslanjati se na tehniku izgrađenu kroz iskustvo kratkoročno je rješenje, koje u periodima nekorištenja gubi svoju snagu i vjerodostojnost.
StudioChekhov je mjesto s idealnim uvjetima za pripremu uloga i programom za sistematičan kontinuirani rast glumačke kreativnosti.

Stekni glumačke vještine i koristi ih s lakoćom

StudioChekhov jedini je glumački studio u Hrvatskoj koji pruža treninge profesionalnog usavršavanja i kontinuiranog održavanja glumačkih vještina u svrhu oplemenjivanja individualnog umjetničkog izraza. Program Studija i uvjeti rada oblikovani su da odgovore na svakodnevne zahtjeve iz glumačke prakse: simultani angažman u različitim produkcijskim kategorijama, sve kraće vrijeme potrebno za pripremu uloga – pri čemu se na samom početku pod spremnošću, uz poznavanje teksta, ujedno očekuje i karakterizacija lika te interakcija s glumačkim partnerima i ostalim elementima projekta.

U svojem užem programu rada prostor StudioChekhov-a namijenjen je glumcima koji teže za nadogradnjom svoje glumačke osobnosti, pripremanju uloga samostalno ili uz angažman mentora prema vlastitom izboru. U širem kontekstu, Studio je zamišljen kao umjetnički dom za kreativni razvoj glumaca, redatelja, pisaca, dramaturga, ostalih performera i producenata.

Međunarodne radionice na engleskom jeziku

StudioChekhov član je Michael Chekhov Europe Training Programa – kontinuiranog glumačkog treninga koji će se odvijati nekoliko puta godišnje s inozemnim voditeljima, glumcima i redateljima iz Europe i SAD-a. Povremeno će se održavati i međunarodne radionice posvećene drugim glumačkim tehnikama i metodama poput tehnike Sanford Meisner, raznih tehnika glasa i drugih brojnih suvremenih i tradicionalnih metoda koje glumcima pomažu za oplemenjivanje njihove osobne umjetničke ekspresije.

Program “Umjetnost glume”