Međunarodna ljetna akademija Mihail Čehov – Psihološka gesta (Karakterizacija I)


MCE trening modul 3
23.-27. 07. 2024., Grožnjan, Hrvatska

Voditeljice:
Suzana Nikolić, ADU/MCE/SC, Hrvatska
Elsa Valentim, Escola de Actores Lisboa, Portugal
Dr Cynthia Ashperger, School of Performance, Toronto Metropolitan University, Kanada

OPIS RADIONICE:

„Uvećati vlastiti život na pozornici znači biti u stanju prodrijeti posvuda – u pisane riječi, u događaje oko nas i u vlastitu psihologiju – geste, geste i još više gesti, ali ne i stanja uma. (…) Sve se može pretvoriti u gestu s kvalitetama.” (Mihail Čehov)

Psihološka gesta vjerojatno je najpoznatiji alat glumačke tehnike Mihaela Čehova. To je psihofizički pokret koji budi glumčev unutarnji život. Služi kao ključ za bitne ili skrivene značajke dramske osobe i omogućuje glumcu da izrazi i utjelovi ciljeve lika na nov način.

Pobuđujući snagu naše volje, Psihološka gesta volji daje određeni smjer, budi osjećaje i daje nam sažetu verziju karaktera i njegovih/njezinih odnosa.

Temeljni psihofizički trening u kombinaciji sa sviješću o slikama koje stvarate pokretom temelj je ovog modula.

Geste i kvalitete: ‘Što’ i ‘Kako’ – Ciljevi – Psihološke geste lika – Arhetipovi – Odnosi – Dah lika – Duhovnost lika – Studija scene

Za pripremu, molimo naučite kratki monolog ili scenu iz drame T. Williamsa Tramvaj zvan žudnja.

—————————————————————————————————————–

OPĆE INFORMACIJE

Molimo planirajte svoj dolazak u Grožnjan 22.07., a odlazak 28.07. 2024.

22.07.2024. u 20.00 održat će se sastanak svih sudionika i upoznavanje.

Dnevni raspored: 10.00 – 17.30

Sobodno popodne: 24.07.2024.

—————————————————————————————————————–

KAKO SE PRIJAVITI

Ispunite Prijavnicu i pošaljite je na studiochekhov.zagreb@gmail.com

Prijavite se do 15.07. najkasnije.

Cijena radionice: 400 EUR

—————————————————————————————————————–

BIOGRAFIJE VODITELJICA:

Suzana Nikolić je glumica, redateljica, producentica i redovita profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Nagrađivana je glumica u kazališnim predstavama, filmskim ostvarenjima, televizijskim filmovima i serijama. Producirala je predstavu MUD M. I. Fornes koja je izvedena u kazalištu ZeKaEm u Zagrebu 2004. godine u kojoj je igrala glavnu žensku ulogu. 2004. godine dobila je certifikat američke asocijacije MICHA o završetku edukacije glumačke tehnike Mihaila Čehova, koju je započela 1998. godine pod mentorstvom glumice, glumačke pedagoginje i casting direktorice Joanne Merlin, bivše učenice Mihaila Čehova. Od 2016. godine Suzana Nikolić je jedna od nekolicine stalnih predavača glumačke tehnike Mihaila Čehova pri američkoj asocijaciji MICHA. 2004. i 2019. uredila je hrvatski prijevod knjige Mihaila Čehova “Glumcu – o tehnici glume”, prvo i drugo izdanje. Na ADU je bila zamjenica dekana za međunarodne odnose od 2004. do 2006. godine, pročelnica katedre za glas i govor od 2006. do 2010. godine te predstojnica Odsjeka glume od 2016. do 2018. godine. Od 2023. godine je šefica Katedre za glas i sc. govor na ADU. Osnivačica je i umjetnička direktorica neprofitne umjetničke organizacije StudioChekhov Croatia. Suosnivačica je i članica Michael Chekhov Europe te suosnivačica MCE Training Programa. Diplomirala je na ADU 1988. godine. Bila je Fulbrightova stipendistica na NYU – Tisch School of the Arts, na poslijediplomskim programu glume (1998./99.). Ima više od 25 godina usavršavanja glume i glasa (pod mentorstvom Cicely Berry) u inozemstvu. U posljednjih dvadesetak godina održala je niz međunarodnih radionica, uglavnom vezanih za rad s glasom i govorom te Mihail Čehov tehnikom glume koju je predavala u Europi (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Austrija, Njemačka, Danska, Španjolska, Finska), Južnoj (Kolumbija) i Sjevernoj Americi (New York), Izraelu i Aziji (Tajvan, Japan, Singapur).

Od 2019. do 2022. godine predaje glumu na Shanghai Theatre Academy u Šangaju, Kina. Njena knjiga napisana na engleskom jeziku “Actor of the Future” prevedena je na kineski i bit će objavljena u Kini u jesen 2024. godine. Hrvatsko izdanje bit će objavljeno do kraja 2025. godine. 2023. potpisuje svoju prvu profesionalnu režiju u Zagrebačkom kazalištu mladih, Ionescovu Ćelavu pjevačicu.

Elsa Valentim je portugalska glumica i kazališna redateljica rođena u Beja (Portugal) 1966. Jedna je od osnivačica privatne glumačke škole Escola de actores u Lisabonu.Suosnivačica je Teatra dos Aloés, kazališne trupe osnovane 2001.godine gdje je i glumica i redateljica. U glumačkoj školi Escola de Actores razvila je i primijenila vlastitu glumačku metodu temeljenu na tehnici Mihaila Čehova. Profesorica je glume posljednjih 30 godina. Elsa je igrala u više od 40 predstava u posljednje 34 godine, i to većinom u predstavama dramskih autora poput Shakespearea, Čehova i Briana Friel. Pored velikih portugalskih redatelja, radila je i s francuskim redateljima kao što su Bernard Sobel i Mario Gonzalez. Osim u kazalištu, ostvarila je brojne uloge i na TV-u i filmu. Godine 2018. u Parizu je primila nagradu François Florent za svoj rad na području glumačke pedagogije.

Dr Cynthia Ashperger radi kao redateljica, glumica, producentica, spisateljica i pedagoginja. Pored velikog broja kazališnih uloga ima i obiman popis filmskih i TV nastupa. Godine 2013. bila je nominirana za kanadsku kazališnu nagradu Dora za izvanredno žensko izvođenje u predstavi Feral Child, a 2016. za nagradu Canadian Screen za najbolju izvedbu glumice u sporednoj ulozi u predstavi Waiting Room. Cynthia predaje glumu na School of Performance at Toronto Metropolitan University (ranije Ryeson University) od 1995. godine. Funkciju predstojnice Odsjeka glume obnašala je od 2004. do 2019. godine. Vodila je radionice po glumačkoj tehnici Mihaila Čehova, podučavala i režirala na nacionalnoj i međunarodnoj razini u Australiji, Hrvatskoj, Engleskoj, Finskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Japanu, Koreji, Srbiji, Sloveniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Autorica je knjige „The Rythm of Space and Sound of Time – Michael Chekhov ‘s Acting Technique in the 21st Century“.