Suzana Nikolić

O nama


Suzana Nikolić, umjetnička direktorica StudioChekhov-a, redovita je profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i renomirana akademska glumica. Međunarodno je priznata i kao certificirani glumački pedagog tehnike Mihaila Čehova, koju je učila izravno od učenika samog M. Čehova u Sjedinjenim Američkim državamaJoanne Merlin, Jacka Colvina i Male Powers – i znatno ju usavršila tijekom 20 godina efektivnog korištenja. Suosnivačica je udruženja Michael Chekhov Europe (MCE), članica i predavačica u Michael Chekhov Association USA (MICHA) te jedini visoko iskusni profesionalni predstavnik te tehnike na području Hrvatske i susjednih zemalja u regiji. Organizirala je i vodila veliki broj međunarodnih edukativnih radionica s područja glume, a ujedno i sama redovito predaje na stručnim događajima u Europi, SAD-u, Izraelu i Taiwanu.

Glumački rad Suzane Nikolić, obilježen je stalnim usavršavanjem, a odraz je mišljenja kako je kontinuirani proces istraživanja izuzetno važan u svakoj profesiji, a pogotovo umjetničkoj – kao neiscrpni izvor novih saznanja te interakcije prakse i teorije. Od 1993. godine u stalnom je kontaktu sa Cicely Berry, jednom od najstarijih učiteljica glasa u Engleskoj i svijetu, na čijim je radionicama sudjelovala nebrojeno puta. Suzana Nikolić je gotovo čitavo desetljeće istraživala u praksi i teoriji metodu Lee Strassberga. Posljednjih dvadesetak godina okrenula se jednoj od najuzbudljivijih tehnika glume – onoj Mihaila Čehova.  Prvi praktični i iskustveni susret s ovom tehnikom dogodio se u New Yorku 1998. godine, gdje je kao Fulbrightova stipendistica na New York University Tisch School of the Arts – Graduate Acting Program imala privilegiju sudjelovati i u nastavi na prestižnim američkim konzervatorijima poput Actors’ Center, Stella Adler Studio of Acting i Julliard School.

O Mihailu Čehovu

Mihail Čehov bio je izuzetan glumac, redatelj, pedagog i autor jednog od ponajboljih priručnika za glumce ikada objavljenog u europskoj tradiciji i kao takav ključna figura teatra 20. stoljeća. Posjedovao je poseban dar za karakterizaciju uloge i transformaciju, te bio gorljiv promatrač stvaralačkog glumačkog procesa. Zajedno s K. Stanislavskim, E. Vahtangovim i V. Meyerholdom tragao je za ostvarenjem nadahnute glume. Međutim, svojim je glumačkim primjerom bio daleko odvažniji ističući kako je poslanje glumca ne samo da ulozi pruži dio sebe, već i da dodatno uključi vlastitu imaginaciju, proširujući time krajolike karakterizacije lika, s ciljem postizanja učinka transformirajućeg životnog iskustva među publikom. Sam je postupak rezultirao nastajanjem jedinstvene tehnike glume u kojoj se osobito ističe „Psihološka gesta“ kao potpuno unikatni element tehnike.

Neki od glumaca koji su izravno učili od M. Čehova su Ingrid Bergman, Lloyd Bridges, Jack Colvin, Gary Cooper, Clint Eastwood, Joanna Merlin, Marilyn Monroe, Patricia Neal, Jack Palance, Gregory Peck, Mala Powers, Anthony Quinn. A Johnny Depp, Anthony Hopkins, Ben Kingsley i mnogi drugi  i dan danas svojim izvanrednim glumačkim ostvarenjima svjedoče o kvaliteti Čehovljeve tehnike.

Detaljnije informacije o radu Mihaila Čehova možete pročitati ovdje.

Prostor StudijaChekhov – utočište za efikasan rad

StudioChekhov posjeduje prostran i svijetao prostor minimalistički uređen u funkciji lakšeg  postizanja koncentracije i učinkovitog rada. Primarno je namijenjen profesionalnim glumcima za rad na pripremi uloga, ali i ostalim suradnicima u kazališnoj, TV ili filmskoj produkciji. U rezerviranom terminu, prostor Studija je na raspolaganju za individualni ili grupni rad, a prema potrebi je moguć i angažman nekog od redovitih suradnika pedagoga StudioChekhov-a.

Lokacija

StudioChekhov smješten je u Gajevoj 10, na drugom katu. Polaznicima je na raspolaganju velika dvorana i dvije manje prostorije za rad, garderoba, čajna kuhinja, kupaonica s tušem i toalet.