Međunarodna ljetna akademija Mihail Čehov – ‘Ja kao netko drugi’ (Karakterizacija II)


MCE trening, modul 4

1.- 5. 08. 2024., Grožnjan

VODITELJI:
Jesper Michelsen, MCE, Denmark
Suzana Nikolić, MCE, Croatia
Burcu Halacoglu, MCE, Turkey
Cynthia Ashperger, Canada

OPIS RADIONICE:

“Svi istinski umjetnici u sebi nose duboko ukorijenjenu i često nesvjesnu želju za transformacijom.” (Mihael Čehov)

Kada djeca igraju igrice, imaju želju za preobrazbom i promjenom – gube se u igri i potpuno se posvećuju drugom svijetu. Dramska osoba u predstavi uvijek je „veća“ od osobnog iskustva izvođača. Mihail Čehov nas stoga upućuje da obratimo pažnju na razlike između lika i nas samih, a ne na sličnosti. Zaronimo li u unutarnji i vanjski svijet te druge osobe, otkrit ćemo sasvim novi svijet, drugačiji od našeg osobnog svijeta, te ćemo se tako naći u novom svjetlu.

Temeljni trening pokreta u kombinaciji sa sviješću o slikama koje stvarate pokretom temelj je ovog modula. Sudionici će iskusiti vezu između unutarnjih slika, emocionalne autentičnosti i stvaranja istinitih likova.

Imaginarno tijelo – Imaginarni centri – Misaoni, emotivni i voljni centar – Ciljevi – Odnosi između likova – Duhovnost lika – Transformacija – Rad na monolozima i scenama

 

Za pripremu, molimo naučite kratki monolog ili scenu iz drame T. Williamsa Tramvaj zvan žudnja.

www.michaelchekhov.eu

www.michaelchekhoveurope.eu

————————————————————————

Michael Chekhov Europe u suradnji sa
Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
StudioChekhov Croatia

————————————————————————

OPĆE INFORMACIJE

Molimo planirajte svoj dolazak u Grožnjan 31.07., a odlazak 06.08.

31.07. u 20.00 održat će se sastanak svih sudionika i upoznavanje.

Dnevni raspored: 10.00 – 17.30

Sobodno popodne: 03.08.

————————————————————————

KAKO SE PRIJAVITI

Ispunite Prijavnicu i pošaljite je na studiochekhov.zagreb@gmail.com

Prijavite se do 15.07. najkasnije.

CIJENA: 480 EUR/440 Eura (early bird)

————————————————————————

BIOGRAFIJE VODITELJA

Jesper Michelsen
Direktor, umjetnički direktor Glad teatra.
Ko-umjetnički direktor i nastavnik pri Michael Chekhov Europe Training programu.

Režije:
WOYZECK, Glad teatar 2023
LJUBAV, SALON#4, Glad Teater 2021
WOYZECK, SALON#3, Glad Teater 2020
VRIK, SALON#2, Glad Teater 2019.
METAMORFOZE, Glad Teater 2014.
HEROJI, Glad Teater i Tour 2013.
MOMENTS, Østre Gasværk Teater, Kopenhagen 2012.
CITY LIGHTS, Glad Teater i turneja 2009.
SNJEŽNA KRALJICA, Glad Teater 2007

www.gladteater.dk

Suzana Nikolić je glumica, redateljica, producentica i redovita profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Nagrađivana je glumica u kazališnim predstavama, filmskim ostvarenjima, televizijskim filmovima i serijama. Producirala je predstavu MUD M. I. Fornes koja je izvedena u kazalištu ZeKaEm u Zagrebu 2004. godine u kojoj je igrala glavnu žensku ulogu. 2004. godine dobila je certifikat američke asocijacije MICHA o završetku edukacije glumačke tehnike Mihaila Čehova, koju je započela 1998. godine pod mentorstvom glumice, glumačke pedagoginje i casting direktorice Joanne Merlin, bivše učenice Mihaila Čehova. Od 2016. godine Suzana Nikolić je jedna od nekolicine stalnih predavača glumačke tehnike Mihaila Čehova pri američkoj asocijaciji MICHA. 2004. i 2019. uredila je hrvatski prijevod knjige Mihaila Čehova “Glumcu – o tehnici glume”, prvo i drugo izdanje. Na ADU je bila zamjenica dekana za međunarodne odnose od 2004. do 2006. godine, pročelnica katedre za glas i govor od 2006. do 2010. godine te predstojnica Odsjeka glume od 2016. do 2018. godine. Od 2023. godine je šefica Katedre za glas i sc. govor na ADU. Osnivačica je i umjetnička direktorica neprofitne umjetničke organizacije StudioChekhov Croatia. Suosnivačica je i članica Michael Chekhov Europe te suosnivačica MCE Training Programa. Diplomirala je na ADU 1988. godine. Bila je Fulbrightova stipendistica na NYU – Tisch School of the Arts, na poslijediplomskim programu glume (1998./99.). Ima više od 25 godina usavršavanja glume i glasa (pod mentorstvom Cicely Berry) u inozemstvu. U posljednjih dvadesetak godina održala je niz međunarodnih radionica, uglavnom vezanih za rad s glasom i govorom te Mihail Čehov tehnikom glume koju je predavala u Europi (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Austrija, Njemačka, Danska, Španjolska, Finska), Južnoj (Kolumbija) i Sjevernoj Americi (New York), Izraelu i Aziji (Tajvan, Japan, Singapur).

Burcu Halacoglu je glumica u kazalištu, filmovima i TV serijima. Predaje glumu na Odsjeku za izvedbene umjetnosti na Sveučilištu Bilgi u Istanbulu. Diplomirala je scenske umjetnosti na Sveučilištu Bilgi u Istanbulu, magistrirala film i televiziju na Sveučilištu Anadolu i doktorirala na Sveučilištu u Istanbulu, program dramaturgije i kazališne kritike. Njezina glavna područja istraživanja i prakse su gluma i glumačke tehnike. Prevela knjigu Michaela Chekhova “Glumcu” na turski. Godine 2019. postala je članica Michael Chekhov Europe (MCE) i suosnivala Michael Chekhov Istanbul. Od tada predaje tehniku ​​Michaela Chekhova. Godine 2013. suosnovala je vlastitu kazališnu trupu TiyatroPol za koju ponekad piše i režira. U posljednje vrijme nastupa u projektu Balat Monologlar Müzesi i TV seriji “Taş Kağıt Makas”.

Dr Cynthia Ashperger radi kao redateljica, glumica, producentica, spisateljica i pedagoginja. Pored velikog broja kazališnih uloga ima i obiman popis filmskih i TV nastupa. Godine 2013. bila je nominirana za kanadsku kazališnu nagradu Dora za izvanredno žensko izvođenje u predstavi Feral Child, a 2016. za nagradu Canadian Screen za najbolju izvedbu glumice u sporednoj ulozi u predstavi Waiting Room. Cynthia predaje glumu na School of Performance at Toronto Metropolitan University (ranije Ryeson University) od 1995. godine. Funkciju predstojnice Odsjeka glume obnašala je od 2004. do 2019. godine. Vodila je radionice po glumačkoj tehnici Mihaila Čehova, podučavala i režirala na nacionalnoj i međunarodnoj razini u Australiji, Hrvatskoj, Engleskoj, Finskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Japanu, Koreji, Srbiji, Sloveniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Autorica je knjige „The Rythm of Space and Sound of Time – Michael Chekhov ‘s Acting Technique in the 21st Century“.