Zrinka Šimičić Mihanović

Zrinka Šimičić


Zrinka Šimičić Mihanović samostalna je plesna umjetnica, koreografkinja, izvođačica i plesna pedagoginja. Od 2005. školuje se kroz niz međunarodnih programa na području somatike te stečena znanja primjenjuje u svom autorskom i u pedagoškom radu. U Italiji (Tuscania) je završila program IDME – Infant Developmental Movement Education, a u Francuskoj (Pariz) SME Somatic Movement Education. Riječ je o cerificiranim programima Škole za Body-Mind Centering ®. Od 2015. članica je međunarodne organizacije Body-Mind Centering Association. Završavila je i edukaciju iz Labanove analize pokreta (Laban Movement Analisis) kroz program LSSI – Laban/Bartenieff & Somatic Studies International, čime postaje certificirana analitičarka pokreta i somatska praktičarka (CMA – SP). Sva tri programa priznata su od Međunarodne organizacije edukatora i terapeuta kroz somatski pokret ISMETA (International Somatic Movement Education & Thepapy Association).

Osim spomenutih programa, Zrinka je u Zagrebu završila dvije godine studija psihoterapije kroz pokret i ples te je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala Povijest umjetnosti i Francuski jezik i književnost. Kao plesačica surađuje s domaćim i inozemnim autorima (Irma Omerzo, Aleksandra Janeva Imfeld, BADco., Igor Grubić, Mié Coquempot, Cie Des Prairies, Denis Tricot i drugi). Autorica je i koautorica predstava: Nestajanja (2016.), Ja pa ti pa mi: Stranci (2016.), a2 (28. Muzički biennale Zagreb, 2015.), Indigo (2014.), Po stepenicama, kroz prozor, iza vrata (2013.), Pokret Mislim Okret (2013.), Trag/Trace/Spur (MSU Zagreb, 2012.), Titraji (2012.), 7 tišina za 7 dana (2011.), Moveranje (2009.), Sobe (plesna izložba, Kula Lotrščak, 2007.), U prolazu (site specific, Gliptoteka HAZU, 2003.). Od 2001. do 2003. članica je Zagrebačkog plesnog ansamba.

Važno mjesto u njezinom radu ima suradnja s likovnim umjetnicima, počevši od suradnje s kiparom Denis Tricotom, preko sudjelovanja u projektima drugih autora koji su se bavili odnosom plesa i likovnosti, do autorskih radova u kojima surađuje s multimedijalnom umjetnicom Martinom Mezak, autoricom animiranih filmova Michaelom Müller te vizualnom umjetnicom Tonkom Maleković. Zanima je i odnos zvuka/glazbe i plesa. Surađuje s glazbenicima: Bornom Šercarom (U prolazu), Svenom Pavlovićem (Moveranje i Titraji), Dinom Brazzodurom (7 tišina za 7 dana), Fa Ventilatom (Trag/Trace/Spur i Po stepenicama,…) i Tiborom Sziroviczom (a 2). Sa Sonjom Pregrad inicijatorica je i organizatorica međunarodnog festivala improvizacije Improspekcije, pokrenutog 2007. koji je nagrađen Nagradom Udruge plesnih umjetnika Hrvatske. Dobitnica je stipendije danceWEB2006. 2013., s dramaturginjom i radijskom umjetnicom Pavlicom Bajsić, osniva umjetničku organizaciju Multimedijalna koliba. Radi kao vanjska suradnica na Odsjeku plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.