BARTENIEFF FUNDAMENTALS℠ METODA

/stalni program/

Voditeljica radionice: Zrinka Šimičić Mihanović

Opis: Bartenieff Fundamentals dio je sustava Labanove analize pokreta koji je razvila Irmgard Bartenieff, učenica i suradnica Rudolfa Labana. Primjenjujući Labanovu teoriju pokreta na anatomske i kineziološke principe funkcioniranja ljudskog tijela, fokus je stavljen na sklad i cjelovitost pokreta. Pristup je utemeljen u razvojnim obrascima kretanja i kroz njega se tijelu pristupa kao cjelini čiji su dijelovi u neprestanom međusobnom odnosu, iz čega proizlazi koncept ”povezanost čitavog tijela”. Razvijajući osnovne principe – Fundamentals, Bartenieff je naglašavala važnost podrške tijela za funkcionalno, ekspresivno i učinkovito iskustvo kretanja. Bartenieff Fundamentals nudi model vježbi za iskustvo tijela u pokretu sa sviješću kako i zašto se ono kreće.

Cilj: Vježbanje Bartenieff Fundamentals povećava unutarnju snagu i podršku za svakodnevne, ali i za virtuozne pokrete. Ono aktivira duboke mišiće centra tijela te koristi podršku daha za povećanje snage i protočnosti pokreta. Zahtijeva jasnu prostornu namjeru koja počiva na svijesti o tome gdje pokret počinje i kako se razvija od jednog dijela tijela do drugog.

Metoda: Satovi Bartenieff Fundamentals/BF sastoje se od jednostavnih i nadasve učinkovitih vježbi na podu (Basic Six) koje će se razvijati prema kompleksnijim sekvencama kretanja kroz prostor korištenjem usvojenih principa. Oni su prilika za dubinsku promjenu kroz ponovno osvještavanje i usvajanje učinkovitih te ispravljanje onih manje učinkovitih obrazaca kretanja.

Radionica je namijenjena: sportašima različitih disciplina, kojima može pomoći smanjiti rizik od ozljeda i poboljšati rezultate. Plesačima, glumcima i glazbenicima pomaže pronaći veću jasnoću i izražajnost u izvedbi, a onima koji se oporavljaju od ozljeda ponovno pronaći funkcionalnost i ekspresivnost u kretanju. Svi ostali, bez obzira na dosadašnje iskustvo, godine ili fizičke predispozicije, mogu vježbati Bartenieff Fundamentals jednostavno radi užitka koji donosi veća fluidnost, lakoća i svjesnost u pokretu.

Vrijeme održavanja: utorkom ujutro od 8.30. do 9.30. Rad u grupi do 12 polaznika.


Prijavite se za radionicu

BARTENIEFF FUNDAMENTALS℠ METODA

Ljubazno Vas molimo da ispunite sve naznačene podatke kako bismo kvalitetnije mogli organizirati radionice prema specifičnim potrebama polaznika.


Rad u grupiIndividualni rad s mentorom

KontaktŽelim primati obavijesti o događanjima u StudioChekhov-u.

*obavezna polja